Månadens nordiska film: Joensuu

12.12.2023 kl. 16.30 – 18.30

tis 26.9 kl 16.30 COPENHAGEN DOES NOT EXIST / KOBENHAVN FINDES IKKE
(Martin Skovbjerg, Tanska 2023)
98 min, F12, eng. textning

En ung kvinna vid namn Ida försvinner spårlöst. Hennes pojkvän Sander låter sig frivilligt låsas in för att frågas ut av hennes pappa och hennes bror, men han berättar inte hela sanningen om det unga parets liv tillsammans. (Källa: Scanbox Entertainment)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3MiALWTpqxM

 

tis 7.11 kl 16.30 DOGBORN
(Isabella Carbonell, Ruotsi 2022)
85 min, F16, finsk & svensk textning

Tvillingarna lever under radarn, hemlösa och osynliga för samhället. Syster är en tickande bomb, Bror har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem ett steg närmare drömmen om ett riktigt hem. Allt de behöver göra är att transportera varor från punkt A till B. Men när varorna anländer i form av två unga tjejer så uppstår en konflikt mellan syskonen. Under två intensiva dygn ställs de inför ett livsavgörande dilemma - hur långt är de beredda att gå i sin kamp för överlevnad? (Källa: SF Studios)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=tUDdrGOmunI

 

tis 12.12 kl 16.30 KESYTTÄMÄTÖN / USTYRLIG
(Malou Reymann, Tanska 2023)
135 min, F12, finsk & svensk textning

Maren är äldsta dottern i ett fattigt hushåll under 30-talets Danmark. Marens ungdomliga trotsighet och livslust ses inte med blida ögon av omgivningen, hon blir istället klassad som antisocial. Hon placeras, mot sin vilja, på Sprogö – en avlägsen institution för “mentalt svaga” och “antisociala” kvinnor. Regissören Malou Reymann har gjort minutiös research i verkliga kvinnoöden och har med filmen skapat ett storslaget drama som med en nästan hämndlysten medkänsla för sina ostyriga kvinnliga karaktärer ger upprättelse för ett historiskt svek. (Källa: Göteborg Film Festival)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yMPbI3vat20

 

Biljetter:
6 € / Elokuvahommia Joensuussa -etukortilla 4 €, www.savonkinot.fi

Tilläggsinfo:
www.pkey.fi

Lokala arrangörer:
Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys ry & Pohjola-Norden

Serien arrangeras av:
Walhalla rf, Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt


Plats
Elokuvateatterikeskus Tapio, Joensuu