Månadens nordiska film: Uleåborg

28.11.2023 kl. 16.30 – 18.30

tis 19.9 kl 16.30 HOLD MY HAND / TAG MIN HÅND
(Lars Kaalund, Danmark 2022)
102 min, F12, eng. textning

Allt rullar på för Maja. Hon ska snart befordras till överläkare och bor med sin man Claes och tonårssonen Magnus i ett fint hus som snart ska få en dyr tillbyggnad. Det kommer som en chock när Claes meddelar att han vill skiljas. Trygghetsälskande Maja är i fritt fall och försöker återta kontrollen över sitt liv och kastar sig ut på ostadig mark med en krisande ekonomi, en 20 år yngre älskare och en tonårsson med problem. (Källa: Scanbox Entertainment)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=QulAKSpbXZI

 

tis 17.10 kl 16.30 COPENHAGEN DOES NOT EXIST / KOBENHAVN FINDES IKKE
(Martin Skovbjerg, Danmark 2023)
98 min, F12, eng. textning

En ung kvinna vid namn Ida försvinner spårlöst. Hennes pojkvän Sander låter sig frivilligt låsas in för att frågas ut av hennes pappa och hennes bror, men han berättar inte hela sanningen om det unga parets liv tillsammans. (Källa: Scanbox Entertainment)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3MiALWTpqxM

 

tis 7.11 kl 16.30 KAARLE XVI KUSTAA / KUNGEN
(Karin af Klintberg, Sverige 2023)
99 min, T, finsk & svensk textning, DOK

Filmregissören Karin af Klintberg fick en unik möjlighet att på nära håll få följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete. Det är första gången i historien som det pågår en dokumentärfilmsinspelning om och med en kung medan han fortfarande lever. Kungens farfar Gustaf VI Adolf och farfars far Gustaf V gav inte intervjuer. (Källa: SF Studios)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=eK2b-xqypi0

 

tis 28.11 kl 16.30 CLARA SOLA
(Nathalie Álvarez Mesén, Sverige 2022)
106 min, F16, eng. textning

Clara, 40 år, tros ha en speciell förbindelse med Gud. Som helare försörjer hon familjen, och hela byn som behöver hopp, medan hon själv finner sin tröst i naturen. Efter att ha kontrollerats av sin mor i åratal, väcks Claras sexuella impulser när hon känner sig attraherad av sin systerdotters pojkvän. Denna nya kraft tar Clara till outforskat territorium, och hon vågar gå över fysiska och mystiska gränser. Med den kraft hon får av att upptäcka nya sidor av sig själv frigör hon sig stegvis från sin roll som ett helgon och börjar hela sig själv. (Källa: norden.org)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lKQ3v58kxmQ

Biljetter:
5 €

Tilläggsinfo:
www.oulunelokuvakeskus.fi

Lokala arrangörer:
Oulun elokuvakeskus

Serien arrangeras av:
Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt

I samarbete med:
Ruotsin suurlähetystö, Svenska veckan


Plats
Studio, Uleåborg