Månadens nordiska film: Jyväskylä

12.12.2023 kl. 17.00 – 19.00

tis 26.9. kl 17 KESYTTÄMÄTÖN / USTYRLIG
(Malou Reymann, Danmark 2023)
135 min, F12, finsk & svensk textning

Maren är äldsta dottern i ett fattigt hushåll under 30-talets Danmark. Marens ungdomliga trotsighet och livslust ses inte med blida ögon av omgivningen, hon blir istället klassad som antisocial. Hon placeras, mot sin vilja, på Sprogö – en avlägsen institution för “mentalt svaga” och “antisociala” kvinnor. Regissören Malou Reymann har gjort minutiös research i verkliga kvinnoöden och har med filmen skapat ett storslaget drama som med en nästan hämndlysten medkänsla för sina ostyriga kvinnliga karaktärer ger upprättelse för ett historiskt svek. (Källa: Göteborg Film Festival)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yMPbI3vat20

 

tis 24.10. kl 17 HISTORJÁ – STITCHES FOR SÁPMI
(Thomas Jackson, Sverige 2022)
88 min, T, eng. textning, DOK

I flera decennier har Britta Marakatt-Labba vävt in de samiska folkens politiska kamper och mytologiska värld i sin konst. Nu står hon, hennes familj och hennes folk inför en existensiell kamp då klimatförändringen hotar deras traditionella livsstil som renskötare på den arktiska tundran.

Historjá är en poetisk och visuellt begeistrande berättelse om urfolkens kamp mot klimatförändringen. Filmen representerade Sápmi och Sverige på den nordiska paviljonen på Venedig-biennalen 2022. (Källa: Nordisk kulturkontakt)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4vnFWW0E9uM

 

tis 21.11. kl 17 COPENHAGEN DOES NOT EXIST / KOBENHAVN FINDES IKKE
(Martin Skovbjerg, Tanska 2023)
98 min, F12, eng. textning

En ung kvinna vid namn Ida försvinner spårlöst. Hennes pojkvän Sander låter sig frivilligt låsas in för att frågas ut av hennes pappa och hennes bror, men han berättar inte hela sanningen om det unga parets liv tillsammans. (Källa: Scanbox Entertainment)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3MiALWTpqxM

 

tis 12.12. kl 17 CLARA SOLA
(Nathalie Álvarez Mesén, Sverige 2022)
106 min, F16, eng. textning

Clara, 40 år, tros ha en speciell förbindelse med Gud. Som helare försörjer hon familjen, och hela byn som behöver hopp, medan hon själv finner sin tröst i naturen. Efter att ha kontrollerats av sin mor i åratal, väcks Claras sexuella impulser när hon känner sig attraherad av sin systerdotters pojkvän. Denna nya kraft tar Clara till outforskat territorium, och hon vågar gå över fysiska och mystiska gränser. Med den kraft hon får av att upptäcka nya sidor av sig själv frigör hon sig stegvis från sin roll som ett helgon och börjar hela sig själv. (Källa: norden.org)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lKQ3v58kxmQ

Biljetter:
10 € / seriekort 20 € (alla fyra av seriens filmer)

Tilläggsinfo:
kinoaurora.fi

Lokala arrangörer:
Keski-Suomen elokuvakeskus

Serien arrangeras av:
Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt

I samarbete med:
Ruotsin suurlähetystö


Plats
Kino Aurora, Jyväskylä