Visste du detta om vår skolverksamhet?

Visste du att Pohjola-Norden erbjuder skolor och särskilt lärare många olika möjligheter att få med de nordiska länderna i undervisningen? Vid starten av det nya läsåret har även Pohjola-Nordens skolverksamhet tagit fart igen och under ledning av vår nya skolverksamhetssakkunniga har vi ökat människors medvetenhet om de möjligheter vi erbjuder.
 

Norden i skolan

Norden i skolan är en gratis undervisningsplattform som ger lärare och elever i hela Norden verktyg att arbeta med skandinavisk grannspråksförståelse, nordisk kultur och samhällsförhållanden, i flera skolämnen. Föreningen Nordens Förbund administrerar Norden i skolan.

På plattformen kan du delta med din klass i till exempel en nordisk skolchatt, vilket är ett roligt sätt att lära känna andra nordiska skolelever. I chatten får eleverna en unik möjlighet att lära sig förstå grannspråk och hitta nya vänner runt i Norden.

I augusti marknadsförde vi Norden i skolan synligt, vilket återspeglades i antalet lärare som loggat in på sajten under augusti. Tiotals finländska lärare har redan hittat vägen till nordiska läromedel, och antalet registrerade på sajten steg till över 30 000!

Är du bekant med Norden i skolan, eller läser du om det för första gången? Besök www.nordeniskolen.org. Läromaterialet är endast tillgängligt för registrerade användare, men registreringen är gratis.
 

Språkambassadörerna

I höst har Pohjola-Norden även samarbetat med Språkambassadörerna, vars språkambassadörer besöker skolor och berättar om sina egna roliga och intressanta men också utmanande upplevelser relaterade till språkinlärning. Samarbetet har erbjudit möjligheten att beställa en språkambassadör till skolan, vars besök inte bara fokuserar på språket, utan också på att berätta om nordiska möjligheter.

Samarbetets popularitet överraskade oss totalt, då flera dussin besök bokades på kort tid. Tyvärr går det i höst inte längre att beställa nordiska språkambassadörer inom ramen för samarbetet, men det är värt att kolla in resten av Språkambassadörernas utbud på www.kielilahettilaat.fi.

Vårt samarbete med Språkambassadörerna kommer förhoppningsvis att fortsätta under våren, så håll ett öga på situationen.
 

Save the date

Och sist men absolut inte minst: Pohjola-Norden anordnar ett lärarseminarium för svensklärare i Jyväskylä den 13 november 2023. Om du inte vill missa detta ska du gå med i Pohjola-Norden koulussa/i skolan gruppen på Facebook eller följa oss på Instagram och Facebook @pohjolanorden, där kommer vi att informera mer om seminariet inom kort.
 

Du hittar mer information om vår skolverksamhet här >>

Vi utvecklar ständigt vår skolverksamhet, och vi uppskattar även era åsikter om hur vi kan hjälpa er att få in mer nordiskhet i undervisningen. Vår skolexpert Taru (taru.lepisto@pohjola-norden.fi) tar gärna emot feedback och utvecklingsförslag.