MÅNADSBREV 4.2.2019

Månadsbrevet består av kommande evenemang och aktuella nyheter.

MEDLEMSTJÄNSTER:

Ansökningstiden för verksamhetsstöd för Pohjola-Nordens lokalföreningar är 1.2.-1.3.2019. Ansökningarna fylls i på Pohjola-Nordens intranät. Där finns även instruktioner för verksamhetsstöden. Den aktivaste föreningen får ett litet pris.

Vi utmanar även alla lokalföreningar till en uppdateringskampanj av medlemsuppgifter, vi skall försöka samla in så många nya eller uppdaterade e-postadresser som möjligt under januari-februari! 

Pohjola-Norden skickade ut sina medlemsfakturor i början av januari. Tyvärr fick många som får sin faktura per post den först närmare förfallodagen. Vi ber alla medlemmar som kan tänka sig att motta sin medlemspost och gärna även medlemsfakturor per e-post uppdatera sin e-postadress till adressen jasenpalvelut@pohjola-norden.fi.

Ifall du har beställt din faktura per e-post men inte har fått den, vänligen kontrollera din skräppostfolder. Fakturan kan vara där.

Lokalföreningarna kunde uppmuntra sina kommuner att flagga med nordiska flaggor 23.3.

 

KOMMANDE EVENEMANG:

 

Föreningarna kan skicka information om sina evenemang under Nordens vecka och på Nordens dag till jasenpalvelut@pohjola-norden.fi, vi uppmuntrar till samarbete med t.ex. skolor.

Regionala Nordiska gästabud

Mera information om regionala Nordiska gästabud kommer till pohjola-norden.fi.

Nordiskt Gästabud i Åbo 23.3.2019

Den nordiska veckan avslutas med Nordiskt gästabud, som detta år firas på den anrika restaurangen Suomalainen Pohja lördagen den 23.3.2019. Under kvällens gång får vi njuta av god mat, underhållning och program i trevligt sällskap. 

Deltagare på Nordiskt gästabud har möjlighet att övenatta på Scandic Julia till festpris.

Anmälan och mera information här. Vi ber om anmälningar fram till 9.3.

Nordiskt gästabud i Lahtis 23.3.2019

Det har gått hundra år sedan de första föreningarna Norden grundades. Det ska vi fira tillsammans på Pohjola-Nordens Södra Finlands regions Nordiska gästabud. Föreningarna och deras medlemmar hälsas varmt välkomna till Lahtis lördagen den 23 mars på Nordens dag klockan 14-18. Festen hålls på officersklubben Lahden Upseerikerho, Upseerinkerhonkatu 3. Deltagarpris 40 euro.

Mera information och anmälningar före 8.3. här.

Nordiskt gästabud i Pieksämäki 23.3.2019

Tillställningen hålls i Pieksämäki seurojentalo (Savontie 70) fr.o.m. kl 13. Vi han nordisk mat och lokalt program.

Nordiskt gästabud i Tammerfors 23.3.2019

Tillställningen hålls i Nordens hus (Otavalankatu 9).

Nordisk gästabud i Haaparanda 23.3.2019

Lördagen den 23 mars, Nordens Dag, genomför vi ett arrangemang på Sverigefinska folkhögskolan för att fira Norden 100 år.Tid: kl. 12.00 – 15.00 (svensk tid)

http://haparanda.norden.se/kalender/foreningen-norden-100-ar-23-3-kl-1000-1500/

Nordiskt gästabud i Torneå

Lö. 16.3. 13.00 På Aines konstmuseum, mer information och anmälningar på föreningens Facebook-sida.Inträdesavgift 10 euro

Nordiskt gästabud I Uleåborg

Lö. 23.3. 14.00, Restaurang Rauhala, mer information och instruktioner för anmälan på föreningens Facebook-sida.Entréavgift för medlemmar är 30 euro

Nordiskt gästabud i Vörå 30.3.2019

Tillställningen hålls i Norrvalla kl 15. Samtidigt firar vi Pohjola-Norden i Vörå 70 år.

 

Övriga kommande evenemang:

  • Vi firar Nordens vecka hela veckan i Åbo. Vi har olika slags evenemang på området och allt kulmineras i Nordens dags musik- och kulturjippo. Mera information kommer till vår Facebook-sida
  • Förbundsmöte 27.4 i Torneå

Nordjobb-information:

 

Kontoret är stängt

28.2.2019

 

INFO  POHJOLA: NORDISKA MINISTERRÅDET STÄRKER SIN INFOMATIONSTJÄNST 

Vid årsskiftet ändrades namnet på informationstjänsten från Hallå Norden till Info Norden. Hallo Norden har i flera år hjälpt nordbor som vill flytta till, studera eller jobba i ett annat nordiskt land med praktisk information. Tjänsten är ministerrådets viktigaste informationskanal till medborgarna.

Namnet på informationstjänsten ändrades för att tydliggöra vad den egentligen har för funktion och samtidigt breddades också uppdraget. Info Norden ska numera också ge information till privatpersoner som vill starta och driva företag inom Norden. Närmast handlar det om att vägleda människor till rätta instanser. Dessutom ska Info Norden ge medborgarna information om nordiska stöd och bidrag samt ge allmän information om det nordiska samarbetet.

 

Info Nordens webbplats finns på norden.org/infonorden

 

MÅNADENS NORDISKA FILM

Serien Månadens nordiska film gläder filmvänner med aktuella kvalitetsfilmer en gång i månaden på åtta orter. I vårens program breddar vi vårt perspektiv och överraskas av bl.a. svenska Amatörer, danska Charmøren och isländska Svanurinn. Repertoaren varierar ortvis. Seriens huvudarrangörer är Walhalla rf, Svenska nu, Pohjola-Norden och Nordisk kulturkontakt.

SKOLOR: Det är fritt inträde för förhandsanmälda skolgrupper. Om serien inte arrangeras på din hemort, kan ni istället använda er av Filmkamratens filmpedagogiska tjänst på adressen www.filmkamraten.fi
(svenskspråkig tjänst) eller Filmoteket (för finskspråkiga elever).

Läs mer om

Månadens nordiska film: www.walhalla.fi
Filmoteket: svenskanu.fi
Filmkamraten: filmkamraten.fi

 

INFO OM MEDLEMSFÖRMÅNER:

Åbo Svenska Teaters specialerbjudande Pohjola-Norden medlemmar

I vår roas Åbo Svenska Teaters publik av den skruvade komedi Främlingen som tidigare spelats hos oss under namnet Kom igen, Charlie! Främlingen är en komisk, men kritisk skildring av blind främlingsfientlighet och rädsla för andra och annorlunda människor.

Vi firar teaterhusets 180 år i år, och för att fira det vill vi ge Pohjola-Nordens medlemmar ett jubileumserbjudande: A-biljett till Främlingen + jubileumsbakelse + kaffe/te = 40 euro (norm. 47 euro). Erbjudandet gäller nya bokningar till föreställningarna på Stora scenen 15.2-30.4. Boka din biljett i biljettförsäljningen, tfn 02-2777377 eller biljetter@abosvenskateater.fi, ti-lö kl.12-18.

 

Viking Line erbjuder resor för Pohjola-Nordens medlemmar till stamkundspris och välkomnar alla medlemmar till en smakresa med det röda fartygen.

Nya Plate – delikatesser och saluhallskänsla

Helsingfors har Gamla Saluhallen, Stockholm har Östermalmshallen och Viking Lines Mariella har Plate. På Plates lista finns – likt saluhallarnas utbud – okomplicerade smaker från världens alla hörn, i både stora och små portioner. Kombinera enligt egen smak eller prova alla!

Smaker från Norden till Nordafrika

Nya Plate Social Dining bjuder på okonstlade rätter med smaker från världens alla hörn. Rätterna tillverkas på plats av högklassiga råvaror.Du behöver ingen bordsreservation, det är bara att komma in, precis som i en saluhall. Boka din resa med Mariella till Stockholm och upplev Plate!