Kuukauden pohjoismainen elokuva: Lahti

18.12.2023 klo 17.00 – 19.00

ma 25.9. klo 17 HILMA
(Lasse Hallström, Ruotsi 2022)
120 min, K12, eng. puhe / ruots. tekstitys

Elokuva Hilma perustuu Hilma af Klintin (1862-1944) arvoitukselliseen elämään. Hänestä tuli vallankumouksellisen taiteensa kautta yksi lännen ensimmäisistä abstrakteista taiteilijoista ja feministinen esikuva. (Lähde: Scanbox Entertainment)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=WvyUhzaAJ88

 

ma 30.10. klo 17 HOLD MY HAND / TAG MIN HÅND
(Lars Kaalund, Tanska 2022)
102 min, K12, eng. tekstitys

Majalla menee hyvin. Häntä odottaa ylennys ylilääkäriksi ja hän asuu yhdessä miehensä Claesin ja teini-ikäisen poikansa Magnuksen kanssa kauniissa talossa. Maja järkyttyy, kun Claes ilmoittaa haluavansa erota ja ehdottaa, että Maja menisi saman tien täyttämään netissä avioerohakemuksen. Turvallisuutta rakastava Maja koettaa saada järjestykseen elämänsä, jota huojuttavat surkea rahatilanne, 20 vuotta nuorempi rakastaja ja ongelmainen poika. (Lähde: Scanbox Entertainment)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=QulAKSpbXZI

 

ke 8.11. klo 17 AMATÖÖRIT / AMATÖRERNA
(Gabriela Pichler, Ruotsi 2018)
100 min, K7, suom. ja ruots. tekstitys

Tervetuloa Laforsiin! Pieni ruotsalainen kaivoskaupunki on epätoivoisesti uuden alun tarpeessa. Saksalainen halpakauppaketju Superbilly harkitsee asettumista alueelle ja tuo toivonkipinän kaupungille. Nyt on aika saada Lafors maailmankartalle ja tehdä paikkakunnasta elokuva! Kulttuuriin budjetoidut rahat ovat kylläkin lopussa, mutta kunnan palveluksessa oleva Musse saa uskaliaan idean: annetaan koululaisten tehdä elokuva! (Lähde: Kinoscreen Illusions)

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=IuWhask3MBk&t=8s

 

ma 18.12. klo 17 HISTORJÁ – STITCHES FOR SÁPMI
(Thomas Jackson, Ruotsi 2022)
88 min, S, eng. tekstitys, DOK

Britta Marakatt-Labba on jo vuosikymmenten ajan yhdistänyt taiteessaan saamelaisten alkuperäiskansojen poliittiset taistelut ja maagisen mytologisen maailmankuvan. Nyt hän kohtaa perheineen ja kansoineen eksistentiaalisen taistelun, kun ilmastonmuutos uhkaa heidän perinteistä elämäntapaansa porohoitajina arktisella tundralla.

Historjá on runollinen ja visuaalisesti hämmästyttävä tarina alkuperäiskansojen taistelusta ilmastonmuutosta vastaan. Elokuva edusti Saamenmaata ja Ruotsia pohjoismaisessa paviljongissa Venetsian biennaalissa vuonna 2022. (Lähde: Nordisk kulturkontakt)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=4vnFWW0E9uM

Liput:
6 € 

Lisätietoa:
www.kinoiiris.com

Paikalliset järjestäjät:
Kino Iiris / Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry

Sarjan järjestää:
Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Pohjoismainen kulttuuripiste

Yhteistyössä mukana myös:
Ruotsin suurlähetystö, Svenska veckan


Paikka
Kino Iiris, Lahti