Pohjolan päivän liputus

14.03.2022 klo 16:20
Lehdistötiedote, julkaisuvapaa heti

LEHDISTÖTIEDOTE
Julkaisuvapaa heti
 

POHJOLAN PÄIVÄN LIPUTUS

 

Pohjola-Norden toivoo kuntien ja kaupunkien järjestävän pohjoismaisen liputuksen Pohjolan päivänä 23.3.2022.

Pohjoismaiden yhteinen historia sekä kansanvaltaiset perinteet ja arvot, kuten tasa-arvo ja demokratia, ovat luoneet luonnollisen perustan yhteistyölle. 1960-luvulle tultaessa pitkäaikaiselle yhteistyölle, jonka puitteissa oli jo luotu yhteiset työmarkkinat ja sovittu passivapaudesta sekä sosiaaliturvasopimuksesta, haluttiin luoda oikeudellinen pohja. Yhteistyösopimus, joka tunnetaan nimellä Helsingin sopimus, allekirjoitettiin 23.3.1962 kaikkien Pohjoismaiden kesken. Sopimuksen kunniaksi Pohjolan päivää juhlitaan vuosittain 23. maaliskuuta.

Sopimus loi pohjan pohjoismaiselle yhteistyölle ja Pohjoismaiden nykyiselle kehitykselle. Myös kuntien välisellä pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet, mutta kuntaliitokset eri maissa ovat rapauttaneet sitä. Nyt on korkea aika muistaa nämä perinteet ja nostaa pohjoismainen yhteistyö sille kuuluvaan arvoonsa.

Pohjoismaiden neuvosto täyttää 70 vuotta tänä vuonna, samaan aikaan kun Suomi toimii sen puheenjohtajamaana. Helsingin sopimuksen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Helsingin sopimuksen juhlaseminaari järjestetään Helsingissä Pohjolan päivänä. Seminaaria voi seurata paikan päällä tai etäyhteyden avulla.

Lisätietoa seminaarista täällä >>

Pohjola-Norden toivoo siis kaikkien Suomen kuntien kunnioittavan Helsingin sopimusta ja pohjoismaista yhteenkuuluvuutta liputtamalla pohjoismaisilla lipuilla Pohjolan päivänä 23.3.2022. Toivomme myös, että paikalliset Pohjola-Norden -yhdistykset kutsutaan mukaan mahdollisiin juhlallisuuksiin lipunnoston yhteydessä.